Викладачі журналістики працюють над проектом з упровадження «Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism» (DESTIN)

3 Березня, 2019

Нині на кафедрі журналістики, реклами та PR-технологій триває робота над проектом«Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism» («DESTIN») («Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм»). Він спрямований на вдосконалення навчальних планів із підготовки журналістів.

На цей час проведений аудит навчальних програм для їх подальшого вдосконалення, що є метою проекту. Також опитано випускників і студентів, які навчаються за спеціальністю «Журналістика». Чи не вперше в освітньому процесі взято до уваги думку роботодавців, які працевлаштовують випускників ЧНУ ім. Б. Хмельницького та мають змогу оцінити якість журналістської освіти. За словами завідувачки кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Тетяни Бондаренко, учасникам опитування поставили низку важливих питань, відповіді на які проаналізовані, зроблені висновки про недоліки та переваги навчання, окреслені перспективи вдосконалення навчальних програм.

-В університеті створена робоча група з удосконалення навчальних планів. Вона буде аналізувати плани відповідно до Європейської рамки кваліфікації. Нині викладачі вивчають особливості Європейської рамки кваліфікації для того, щоб навчальні плани із журналістики узгоджувалися з вимогами європейського освітнього простору та медіареаліями, – зазначила Тетяна Бондаренко.

За її словами, однією з вимог є досконале володіння англійською мовою. Із нового навчального року всі студенти, які здобувають освіту журналіста, будуть вивчати англійську мову за професійним спрямуванням упродовж усіх років навчання.

– Новий експериментальний формат викладання англійської мови готуватиме до написання різножанрових журналістських матеріалів іноземною мовою, посилюватиме комунікативний складник. На кафедрі буде передбачено посаду штатного викладача, який навчатиме студентів англійської мови з акцентом на особливостях роботи медійника. Викладач-тренер має зважати на особливості професії журналіста, зокрема на ведення прямих ефірів, оперативне інформування англійською мовою, використання сучасних технологій, – сказала Тетяна Бондаренко.

Варто зазначити, що раніше студенти вивчали англійську лише два роки й не за журналістським спрямуванням. Запланована підготовка дасть змогу студентам брати участь у різних міжнародних проектах, що спрямовані на вдосконалення не лише мовної підготовки, а й журналістської освіти. Крім того, студенти зможуть працювати з фаховими інтернет-ресурсами, що потрібні для медійної галузі зараз.

Також у межах проекту передбачені навчальні поїздки до Польщі та Швеції для ознайомлення з досвідом викладання й удосконалення навчальних вітчизняних програм. За словами очільниці кафедри, найближчим часом університет отримає техніку, яка допоможе студентам удосконалити свої навички зі знімання й монтажу.

Нагадуємо, що викладачі кафедри «Журналістики, реклами та PR-технологій» відвідали наукову конференцію «Erasmus+» КА2 напряму «Capaсity Building in Higher Education» «Журналістська освіта задля демократії в Україні», що проходила впродовж кількох днів у британських містах Бат і Лондон. На початку травня відбудеться конференція в Києві, учасники якої – 10 навчальних закладів України, Асоціація студентів України, Громадське радіо, Мінстерство освіти і науки України та зарубіжні колеги.

Позначки:



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

20 Грудня, 2019
Аліна Котолуп: Часто зустрічаю Новий рік у поїзді, тому в мене він асоціюється з пакуванням валіз

Аліна Котолуп, студентка другого курсу спеціальності «Журналістика». 2019 рік був максимально продуктивним для особистісного становлення. Планує не зупинятися на досягнутому,…

3 Січня, 2020
Масштабні пожежі в Україні

Зношеність матеріальної бази й обладнання, порушення правил безпеки та людська безпечність призводять до надзвичайних ситуацій на складах, підприємствах та в…

16 Грудня, 2019
Тетяна Трощинська: «Сенситивне інтерв’ю — це згода журналіста стати майданчиком для версії людини»

Студенти та викладачі ННІ української філології та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відвідали майстер-клас «Як брати інтерв’ю…

24 Грудня, 2021
Артем Новіков: “Побувавши в Америці, я ще більше полюбив Україну”

Про особливості навчання в США за програмою «The Global UGRAD Program» розповів журналістам телеканалу “Антена” Артем НОВІКОВ, студент-магістрант ОП “Журналістика….